Ge din röst till den som får den att höras. - Fullmäktigevalets omröstning pågår 6–27.11.2024. Bekanta dig med kandidaterna

Virkeshandelsöversikt oktober 2024

Situationen på virkesmarknaden har stabiliserats något då ekonomin går mot en konjunkturuppgång, men efterfrågan är fortsatt stark. Den starka efterfrågan visar sig i ett stort antal virkesaffärer och höga prisnivåer även under höstsäsongen. Anmärkningsvärt är dock skillnaderna i virkesanbuden.

Endast en skogsvårdsförening kan jämföra erbjudanden om virkeshandel enligt apterings- och prisinformation

Vissa köpare erbjuder betydligt lägre offerter och andra höga offerter på samma objekt. Ännu viktigare än priset, och rent av avgörande, i en virkesaffär är också hur virket avverkas. En skogsägare som säljer direkt till en köpare kan förlora en betydande del av intäkterna från virkesförsäljningen, utan hjälp av en skogsvårdsförening.

Stockpriset är fortfarande nästan tre gånger högre än massavedspriset. Virkeshandeln är i omvälvning och försvårar skogsägarnas beslut om virkesaffärer. Lösningen är att låta skogsvårdsföreningens expert genomföra en konkurrensutsättning av virkesförsäljningen, där anbuden jämförs med hänsyn till virkesförsäljningsmetod, prisnivå och aptering.

Trots att exportstatistiken och konjunkturtillväxten inom skogsindustrin håller på att återhämta sig har virkesmarknaden visat tecken på stabilisering. Virkespriserna har planat ut på en hög nivå. Även mängdens virkesaffärer har stabiliserats på höga nivåer. Bland skogsägare kan det uppstå en oro över åt vilket håll marknaden nu är på väg, uppåt eller nedåt? Virkesmarknaden har haft en lång uppåtgående trend sedan virkesimporten från Ryssland upphörde och de inhemska virkesaffärerna började öka kraftigt.

Konjunkturerna har inte haft någon större inverkan på virkesmarknaden, eftersom efterfrågan på virke har varit högre än tidigare. Just nu lever vi i väntan på en konjunkturuppgång, men uppgången har bara delvis förverkligats. Inom den kemiska skogsindustrin är det kartong som drar upp marknaden, trots att den globala efterfrågan på cellulosa har varit hackig. Sågindustrins marknad är av tradition svagare mot slutet av året och början av nästa år är fortfarande ett frågetecken för hur efterfrågan och räntesänkningar kommer att påverka marknaden.

Efterfrågan på hemmaplan räcker till

Den inhemska virkesmarknaden avsätter stora mängder virke, trots att vi under hösten även har sett fabriksstopp. I början av året inleds också stora nya investeringar som kommer att ha en betydande inverkan på den regionala efterfrågan på träråvara. Exempel på detta är utbyggnaden av Stora Ensos kartongfabrik i Uleåborg, som kommer att ha avsättning på ytterligare en miljon kubikmeter trä. Dessutom har Metsä Groups bioproduktanläggning i Kemi i samma anskaffningsområde återhämtat sig från det produktionsbortfall som orsakades av gasexplosionen i våras.

Anläggningen förbrukar nu mer än 7 miljoner kubikmeter trä per år. Sågverkens virkesanskaffningsvolymer är också på höga nivåer till följd av nya fabriksinvesteringar och produktionen måste hållas igång. Efterfrågan på energived har dragit upp efterfrågan på klenvirke från år till år och den kommande vintersäsongen är också hög när det gäller virkesanvändning. Det har dock redan hörts talas om ekonomiska utmaningar från ett antal mindre köpare av energived som har haft betalningssvårigheter till skogsägare. I sådana fall bör man anlita juridisk medlemsrådgivning från skogsvårdsföreningen.

Skogsvårdsföreningens hjälp vid planering och upphandling av virkesförsäljning är också mycket viktig. Det är genom anbudsförfarandet som den verkliga efterfrågan på virkesmarknaden kan fastställas på regional nivå. Virkesköparna lämnar idag in en mängd olika anbud.

Buden varierar enormt mycket. Det finns i princip tre olika sätt att bedriva virkeshandel, men de bolag som köparen representerar har också sina egna olika versioner av dessa. De tre typerna av virkeshandel som används är sortiment-, stam- och stamvolymprissättning.

I detta skede är den genomsnittlige skogsägaren redan på djupt vatten. Köparna tilldelar sedan olika specifikationer till det avverkade virket. Köparna kan säga att de genom stamprissättning kan kapa virket som de vill. Men skogsägaren borde känna till mycket väl vilken typ av timmer som är till salu, med dess variation i storlek, och hur bra köparens erbjudande är.

För att inte göra saken enklare varierar prisnivåerna kraftigt mellan olika virkesslag, handelsmetoder och volymmatriser. För skogsägaren är lösningen att lägga ut virkesförsäljningen på anbud genom en skogsvårdsförening. Medlemskap i en skogsvårdsförening ger information och hjälp för framgångsrik planering och genomförande av en virkesförsäljning. Virkesaffärer är enkla, roliga och smidiga när det finns information och hjälp att få.

Månadens faktaruta:

Den EgenSkog-tjänsten erbjuder skogsägarna den bästa marknadsinformationen i kombination med skogsägarens egna uppgifter om skogstillgångar. Du kan enkelt påbörja virkesaffären via EgenSkog-tjänsten. I EgenSkog ser du alla åtgärder som rekommenderas för din skog, inklusive virkeshandelsmöjligheter som aktuella eller brådskande avverkningar och gallringar. Du får också en uppskattning av virkesuttaget och intäkterna för varje åtgärd, per figur och per sortiment. Som medlem i en skogsvårdsförening får du också mer aktuell information om virkesmarknaden. Du kan t.ex. följa aktiviteten hos regionala virkesköpare och få mer exakt information om virkespriserna. Om du vill kan skogsvårdsföreningens experter sköta hela virkesaffären åt dig via fullmakt.

Uppdaterad statistik om virkesmarknaden och skogsindustrin, prisstatistik från skogsvårdsföreningarnas fullmaktsaffärer och Naturresursinstitutets veckostatistik över virkeshandeln finns på https://www.mtk.fi/puumarkkinat

Kalle Karttunen
forskningschef, MTK

Översättning till svenska: Mia Wikström, SLC, och Emma Buss, Skogsvårdsföreningen Österbotten

Beställ Skogsvårdsföreningarnas nyhetsbrev

Beställ Skogsvårdsföreningarnas nyhetsbrev

Genom att beställa nyhetsbrev får du till din e-post infobrev om våra evenemang, aktuella skogsnyheter samt virkeshandelsläget och virkespriser.

Beställa nyhetsbrev

2024 © Skogsvårdsföreningarna