Ge din röst till den som får den att höras. - Fullmäktigevalets omröstning pågår 6–27.11.2024. Bekanta dig med kandidaterna

Skogsbeskattning – information för skogsägare

Skogsägarens beskattning – hur beskattas skogsinkomster? Grundläggande information om skogsbeskattning och inlämnande av skattedeklarationer för skogsbruk.

Skogsinkomst beskattas som kapitalinkomst

Inkomster från skogen, såsom försäljningsinkomster från virke, beskattas som kapitalinkomster. Skatteförvaltningen beskattar alla kapitalinkomster som en helhet, inklusive beskattningsbara skogsinkomster. Från inkomsterna avdras först utgifterna för inkomstens förvärvande och på den därmed erhållna beskattningsbara kapitalinkomsten betalas skatt. Skattesatsen är 30 % upp till 30 000 euro. Skattesatsen för kapitalinkomster över 30 000 euro är 34 % (skatteåret 2023). 

Den som idkar skogsbruk gör skattedeklarationen kalenderårsvis

Skattedeklarationen för skogsbruk ska lämnas in till skatteförvaltningen i början av året. I många år har den sista inlämningsdagen varit i slutet av februari. För en del skogsägare kan den sista dagen för att lämna in skattedeklarationen vara senare på våren. Datumet för inlämning av den egna skattedeklarationen kan kontrolleras i skatteförvaltningens tjänst MinSkatt. Skatteförvaltningen publicerar även de sista dagarna för inlämning av skattedeklarationer för skogsbruk på sin egen webbplats.

Skattedeklarationerna ska vara Skatteförvaltningen tillhanda inom den angivna tidsfristen. Försening medför förseningsavgift.

Det lönar sig i allmänhet för skogsägaren att vara momspliktig

Om din virkesförsäljning under skatteåret överstiger 15 000 euro måste du anmäla dig som momspliktig inom primärproduktion. Du kan också frivilligt ansöka om att bli momspliktig, även om dina försäljningsintäkter från virke understiger 15 000 euro. Det lönar sig i allmänhet att vara momspliktig. Många kostnader inom skogsbruket inkluderar mervärdesskatt, såsom plantor eller skogsvårdsarbeten. När du anmäler dig som momspliktig idkare av skogsbruk kan du dra av all moms som ingår i dina skogsbruksinköp till fullo.

Skogsbrukarens momsdeklaration och betalning av moms

Som primärproducent lämnar skogsägaren i allmänhet en momsdeklaration och betalar eventuell mervärdesskatt en gång om året, i slutet av februari. Om du även bedriver jordbruk eller företagsverksamhet, lämnar du en momsdeklaration för alla dessa gemensamt. Om du lämnar en momsdeklaration för verksamheten med kortare anmälningsintervall än 12 månader, gäller samma anmälningsrytm även skogsbruket.

En momsdeklaration, dvs. en skattedeklaration för skatter på eget initiativ, kan lämnas och eventuella mervärdesskatter betalas i MinSkatt. Skatteförvaltningen skickar inte betalningsuppgifter för mervärdesskatt, utan skogsägaren ska betala skatterna på eget initiativ. Om momsdeklarationen eller betalningen försenas utgår en förseningsavgift.

Skogsbrukets inkomster och kostnader bokförs årligen i skattedeklarationerna

Skogsbrukets inkomster och kostnader bokförs i skattedeklarationen enligt kassaprincipen, dvs. det år då inkomsten har kommit in på kontot eller pengarna har tagits från kontot. Kostnader för skogsbruket rapporteras årligen även under de år då inga inkomster uppkommit alls.

Företagaravdrag i skogsbeskattningen

Skatteförvaltningen gör för den skattskyldiges räkning ett företagaravdrag på 5 % för skogsbrukare. Skogsbrukaren behöver inte beräkna och deklarera företagaravdraget med skogsbrukets skattedeklaration.

Företagaravdraget på 5 procent görs endast på basis av den egentliga kapitalinkomsten från skogsbruket. Avdraget beräknas för fysiska personer och dödsbon på skogsbrukets positiva nettoresultat. I beskattningssammanslutningar gör skatteförvaltningen ett avdrag på 5 procent separat för varje aktieägare när den personliga beskattningen verkställs. Du kan se beloppet för företagaravdraget för skogsbruk i ditt beskattningsbeslut. Om skogsbrukets resultat för skatteåret blir förlustgivande, minskas inte skogsbrukets förlustgivande kapitalinkomst med 5 % i beskattningsberäkningen.

Beställ Skogsskattetjänsten från Skogsvårdsföreningen – vi upprättar anmälningarna för din räkning

Att själv fylla i skattedeklarationen för skogsbruk kräver att skogsägaren bekantar sig med ämnet och årligen kontrollerar eventuella ändringar. Om du inte har tid att bekanta dig kan du enkelt fylla i skattedeklarationen för skogsbruk och momsdeklarationen genom att boka tid hos Skogsvårdsföreningens skogsskattetjänst. Samla kvitton och anteckningar som gäller skogsbruket och lämna in dem till vår expert. Vi fyller i anmälningarna för din räkning. Läs mer och beställ Skogsskattetjänsten>>

Som medlem i skogsvårdsföreningen får du förmåner

En självständig skogsägare bör bekanta sig med skatteförvaltningens anvisningar och bli medlem i Skogsvårdsföreningen. I januari-februari får du som medlemsförmån information om skogsbeskattning i våra olika kommunikationskanaler, nyhetsbrev och du kan delta i skatteföreläsningar. Tidpunkterna för skatteföreläsningarna hittar du i händelsekalendern. Du får också information om beskattning i vår nya skogsskatteguide. Ladda ner vår skogsskattguide här.

Lataa metsävero-opas

Lataa metsävero-opas

Metsävero-oppaasta löydät verotukseen liittyviä ohjeita ja vinkkejä.

Lataa metsävero-opas
Beställ föreningens nyhetsbrev

Beställ föreningens nyhetsbrev

Genom att beställa nyhetsbrev får du till din e-post infobrev om våra evenemang, aktuella skogsnyheter samt virkeshandelsläget och virkespriser.

Beställa nyhetsbrev

2024 © Skogsvårdsföreningarna