Marraskuun puumarkkinakatsaus: Ennusteet lupaavat hyvää puumarkkinoille myös vuodeksi 2025
paijat-hame
Puun hinta onkin pitänyt pintansa. Pellervon taloustutkimus PTT ennustaa sen nousevan ensi vuonnakin. Tuotemarkkinatilanteesta alkaa kuulua jo positiivisempia viestejä. Puukaupan kilpailuttaminen onkin entistä tärkeämpää myös jatkossa.
Puumarkkinatilanteen ennustetaan jatkuvan hyvänä myös ensi vuonna. Puukauppa on käynyt loppuvuonna vilkkaana ja teollisuus tuntuu valmistautuvan parempaan suhdannetilanteeseen. Keväällä oltiin vielä edellisvuotta jäljessä, mutta loppuvuodesta on jo menty omia menojaan (+13 %). Talven tulon viivästyminen lisää kesäkorjuukelpoisten puukauppojen tarvetta. Mistä puukaupan kiivas sykli kertoo?
Puukaupan positiiviseen sykliin on useita syitä. Syynä on etenkin kotimaisen puun tarpeen kasvu Venäjän tuonnin loppumisen vuoksi, johon ei ole löytynyt korvaavaa tuontipuuta. Yhtä tärkeänä syynä nähdään metsäteollisuuden suhdannesyklin kääntyminen positiivisempaan suuntaan korkojen laskun myötä.
Metsäteollisuuden uutena investointina Stora Enson kartonkitehtaan merkitys on keskeinen uusi positiivinen lisäys alkuvuodesta. Puun tarjontapuolella vastaavasti metsänomistajat näkevät tilanteen mahdollisuutena lisätä puun myyntejä, kun kysyntä ja sitä myöten hintataso ovat totuttua korkeampia. Puun kohonevat hintaennusteet antavat mahdollisuuden myös viivästyttää puukauppoja tilanteen jatkuessa kohtuullisella tasolla.
PTT ennustaakin kuitupuulle keskimäärin parin euron lisäystä kuutiolta ja tukkipuulle kolmea euroa kuutiolta vuosittaiseen keskihintaan. Yhdessä kohonevan puun hakkuumäärien kanssa metsänomistajille tuloutuvat bruttokantorahatulot kasvaisivat yhdeksällä prosentilla (3,3 mrd. €).
Puukaupan positiivinen vire on sekä puun ostajien että puun myyjien etu. Puukaupan voi todeta käyvän tällä hetkellä markkinaehtoisesti. Metsäteollisuus on käyttänyt osavuosikatsauksien yhteydessä kuitenkin lausuntoja, joissa todetaan puun hintatason olevan kestämättömällä tasolla. Tosin metsäyhtiöt pääsevät jo alhaisessakin suhdannesyklissä hyvin positiivisiin tuloksiin.
Puun hinnat ovat nousseet myös vertailumaissa ja tehtaiden kilpailukyky monissa vertailumaissa on kotimaisia heikommalla tasolla. Metsänomistajat toivovat metsäyhtiöiden viestinnältä toisenlaista sävyä, sillä puukauppa tarvitsee kumpaakin osapuolta toimiakseen kestävällä tasolla.
Metsäyhtiöt ovat käyttäneet keinoina rajoittaa tuotantoa tai keskittää toimintojaan. Viimeksi mainitun osalta Stora Enso on tehnyt ison peliliikkeen ostamalla Junnikkalan sahaliiketoiminnan Pohjois-Suomesta. Tämä liittyy raaka-ainehankinnan varmistamiseen Oulun kartonkitehtaalle. Läpinäkyvää on, kuinka sahaliiketoiminta näyttää olevan integraateille puunhankinnan apuliiketoiminta.
MTK näkee sahateollisuuden keskittymisessä riskejä sekä metsänomistajien että kansantalouden kannalta. Metsänomistajien osalta kilpailun heikentyminen voi johtaa muutaman ostajan markkinatilanteeseen ja jalostusasteen heikkeneminen ja laiminlyönti taas kansantaloudellisiin tappioihin.
Kuukauden nosto:
PTT:n tuore metsäennuste lupaa hyvää puumarkkinavuotta ensi vuodellekin. Taustalla on metsäteollisuuden näkymien paraneminen. Metsäteollisuuden viennin arvo nousee reilusti ensi vuonna. Kartonkien tuotanto ja vienti kasvavat ensi vuonna uuden kapasiteetin valmistumisen myötä. Myös massan tuotanto ja vienti kasvavat ensi vuonna. Sahatavaran kysyntä virkoaa varovaisesti, mikä kasvattaa sahatavaran vientiä ja tuotantoa. Tuotannonlisäys kemiallisessa metsäteollisuudessa pitää kuitupuun kysynnän vahvana, mikä pitää hakkuut, puukaupat ja hintakehityksen nousussa. Yksityismetsien bruttokantorahatulot nousevat jälleen ennätykseen. https://www.ptt.fi/ennusteet/metsaala-syksy-2024/
Päivitettyjä tilastoja puumarkkinoilta ja metsäteollisuudesta, metsänhoitoyhdistysten valtakirjakauppojen hintatilastot sekä Luonnonvarakeskuksen puukaupan viikkotilastot löydät osoitteesta https://www.mtk.fi/puumarkkinat
Kalle Karttunen
tutkimuspäällikkö
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry